VO2max och laktat/tröskeltest på Bosön

Den 20 Mars åkte Jag, Jonny Elofsson, Jonas Jireteg och Mikael Fridholm till Bosön på Lidingö för att testa vår syreupptagningsförmåga och mjölksyratröskel.

Den främsta anledningen till varför jag ville göra testen var att få fram grundvärden/startvärden att jämföra med om ett halvår för att se om cykelträningen ger något resultat. För att få fram absoluta grundvärden som helt otränad borde jag egentligen gjort testen redan i höstas då jag precis började cykla, men jag tror inte att de testvärden som jag fick nu är långt i från. Vintern var inte precis fullspäckad med träning om man säger så.

Testdagen:

Dagen började med att jag inte bryggde en stor kanna kaffe som jag inte hällde i mig framför tv4 nyhetsmorgon i soffan. Vi fick nämligen order om att inte dricka kaffe innan testet så morgonen var extra seg för mig som stor kaffekonsument. En tallrik gröt och ett glas juice fick räcka och jag hoppade sedan in i bilen och begav mig till Täby till ett möte med Account Factory för att diskutera kommande bokslut. Mötet gick bra trots avsaknaden av kaffe. Klockan var nu ca 11.00 och vid det här laget hade jag vanligtvis hunnit dricka 4-5 koppar. Minst! Jag hittade ett café som i matväg endast sålde sallad, så det fick duga. Sallad kanske inte är världens bästa uppladdning inför ett konditionstest, men jag hade inte tid hitta något annat eftersom vi var tvungna att äta senaste måltiden senast 2 timmar innan testat som skulle genomföras 13.00.

Testet:

Efter lunchen svängde jag in på sportson för att köpa nytt däck till meridan (Nobby Nic) och sedan begav mig till Böson på Lidingö där jag mötte upp Jonny Elofsson, Jonas Jireteg och Mikael Fridholm som precis hade kommit dit. Vi var alla tidiga. Vi fördrev tiden i Bosön’s cafeteria där Mikael Fridholm, till vår förvåning, köpte en stor chokladboll och därmed ganska kraftigt bröt mot ”ingen mat inom 2 timmar”-regeln.

Testledaren upptäckte sedan chokladbollen i analysen när det var dags för Mikael att ta blodprov inför tröskeltestet. Busted!

Jag var först ut av oss fyra och efter invägningen fick jag ganska omgående började med tröskeltestet. Tröskeltestet gick ut på att cykla 4 minuter på en viss effekt för att sedan ta ett blodprov. Proceduren upprepades med högre effekt tills dess att blodproverna visade att tröskeln var nådd. Jag nådde 4 mmol/L vid 170 watt och 177 slag/min.

När tröskeltestet var avslutat fick jag omgående börja med maxtestet som helt enkelt gick ut på att cykla så länge som möjligt. Effekten ökade efter varje minut.

kim ängalid vo2max på bosön

Resultat:

maxpuls: 206

vo2 (l/min): 3.59

vo2 (ml/kg/min): 47.8

syreupptagningsförmåga och tröskel på bosön

Slutsats:

Min syreupptagningsförmåga är precis i mitten på spannet av vad som räknas vara normalt. Så jag tydligen supernormal. Att min maxpuls var hela 206 hade jag ingen aning om. Jag har som mest kommit upp i 200 och det var under löpning för 2 år sedan. Jag hade tyvärr sämst syreupptagningsförmåga av oss fyra men jag tröstar mig med att jag hade bäst syreupptagningsförmåga per kilo kroppsvikt oss cyklister (jag, jonny och jonas).  Mikael Fridholm som gjorde testerna på löpbandet vann överlägset.

En liten fundering nu i efterhand är att jag under tröskeltestet kom upp i hela 184 i puls på 4 minuter på endast 190watt. När jag kör 4×4 intervaller hemma på min monark så når jag knappt den pulsen trots att jag brukar träna på 250 watt. På maxtestet nådde jag dessutom 204 i puls efter en minut på 300 watt. Jag brukar köra 8×2 minuter på den effekten utan att nå 185 i puls. Jag har ingen aning om varför det skiljde så mycket. När jag inte orkade trampa längre så trodde jag att jag var i närheten på 400 watt utifrån mina erfarenheter på hemma-träning, men jag låg då endast på 330 watt. Min helt nya Monark 828 strip ska var kalibrerad inom 3% så jag har ingen aning om varför det skiljde så mycket. Troligtvis kaffebrist!!!

Om 5-6 månader gör jag ett nytt test. Så nu är det dags att börja träna på allvar!

Jonas har klippt ihop en film som ni kan se här. Eller här:

Team Freja Pulstest Bosön 20 Mars from Jonas Jireteg on Vimeo.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>